Μέλι στις πληγές και επούλωση

meli  Επίδεσμος με μέλιΕπίδεσμος με μέλι

Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν, υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιού. Από όποιο άνθος και αν προέρχεται είναι γνωστό εδώ και αιώνες ως θρεπτικό προϊόν αλλά ως ουσία που βοηθά την επούλωση των πληγών και των κατεστραμμένων ιστών.

Με την πάροδο του χρόνου μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τις ιδιότητες του. Πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα διαπιστώνουν την σημασία του μελιού στην επούλωση πληγών, εγκαυμάτων, νεκρωμένων ιστών και στις βλάβες από ακτινοβολία. Εκτός από την επουλωτική του ιδιότητα το μέλι έχει ισχυρή αποδεδειγμένα αντιβακτηριακή δράση στους πιο συχνά απαντώμενους παθογόνους οργανισμούς στις περιπτώσεις που αναφέραμε.
Σε κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1984 ως το 2009 σε 3.012 ασθενείς έχει αποδειχτεί η θεραπευτική αξία που έχει το μέλι στην αντιμετώπιση των μολυσμένων τραυμάτων αλλά και η οικονομική του σημασία συγκρινόμενο με άλλα προϊόντα που φημίζονται για την αποτελεσματικότητα τους στην επούλωση.

Publication Pr Pr B. DESCOTTES CHU- LIMOGES, LE 03 09 09

Μετάφραση Νίκος Χρηστίδης Ιατρός.

——————————————————————————–
Μέθοδος

Ακολουθήθηκε το εξής πρωτόκολλο :

Α) Από κάθε πληγή ελήφθη δείγμα για βακτηριολογική ανάλυση ώστε να γνωρίζουμε σε ποιους οργανισμούς είναι δραστικό το μέλι.

Β) Η πληγή καθαρίζεται με φυσιολογικό ορό και κατόπιν καθαρίζεται με επιφανειακό βούρτσισμα με βούρτσα που διατηρείται σε διάλυμα Betadine. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μέλι στην πληγή με μία κομπρέσα που έχει μουλιάσει στο μέλι που έχουμε επιλέξει (μη παστεριωμένο). Η πληγή καλύπτεται με στεγνό επίδεσμο.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία καθημερινά εκτός αν η πληγή είναι πολύ εξιδρωματική οπότε την επαναλαμβάνουμε δύο φορές την ημέρα. Κάτι που είναι σχετικά σπάνιο.

Η ταχύτητα επούλωσης αποδείχτηκε τουλάχιστον διπλάσια από τα συνήθη προϊόντα και η ποιότητα της (αισθητικά) σαφώς καλύτερη.

Παράλληλα διαπιστώθηκε στη αντιμετώπιση εγκαυμάτων ότι το μέλι έχει αναλγητικές ιδιότητες και αποτρέπει την προσφυγή σε παυσίπονα.

Η αντιμικροβιακή του δράση σε παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται συνήθως σε τραύματα έχει αποδειχτεί από πλήθος επιστημονικών δημοσιευμάτων. Τέτοια βακτήρια είναι : χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα, κολοβακτηρίδιο, εντεροβακτήριο. Η αντιβακτηριακή δράση διαφέρει από ένα μέλι στο άλλο, προτιμούμε το θυμαρίσιο μέλι.

Η δράση αυτή εξηγείται από διάφορα στοιχεία. Κατά κύριο λόγο η δράση του υπεροξειδίου του υδρογόνου που παράγεται από την οξειδάση της γλυκόζης η οποία διασπά τους υδατάνθρακες σε υπεροξείδιο του οξυγόνου και γλυκονικό οξύ. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2) είναι το γνωστό μας «οξυζενέ».

Το γλυκονικό οξύ μειώνει το pH (= αυξάνει την οξύτητα) στο μέλι και το καθιστά εχθρικό στην ανάπτυξη των μικροβίων. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ο κύριος αποτελεσματικός αντιμικροβιακός παράγοντας όταν βρίσκεται σε ικανή συγκέντρωση και ρυθμίζει την φλεγμονώδη αντίδραση και την επούλωση.

Διεγείρει την αύξηση των ινοβλαστών και των επιθηλιακών κυττάρων που συμμετέχουν στην ανάπλαση των κατεστραμμένων ιστών. Ταυτόχρονα διεγείρει την αγγείωση του επουλωτικού ιστού. Όταν υπάρχει εξίδρωση στις πληγές αραιώνεται η συγκέντρωση του γι αυτό το λόγο χρειάζεται να επαναλάβουμε την επίδεση με μέλι σε τέτοιες πληγές.

Το μέλι παροχετεύει λόγω οσμώσεως τις εξιδρωτικές πληγές και αποτρέπει τη δημιουργία οιδήματος. Το χαμηλό pH επίσης δρα αντιμικροβιακά (ποικίλλει μετάξυ 4,2 και 6,2 ανάλογα με την ποικιλία). Ακόμη πρέπει να λάβουμε υπόψη το ρόλο των χυμών και των ενζύμων των μελισσών που ακόμη δεν γνωρίζουμε καλά. Ρόλο παίζουν επίσης και τα είδη φυτών που έχουν τρυγήσει οι μέλισσες και τα διαφορετικά αιθέρια έλαια που παράγουν το καθένα από αυτά. Το θυμαρίσιο μέλι αποδείχτηκε κλινικά ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά για τις πληγές ως βακτηριοκτόνο και επουλωτικό ιδίως απέναντι στο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο και το κολοβακτηρίδιο.

Ο μέσος όρος του χρόνου επούλωσης διαρκεί γύρω στις 3 εβδομάδες.

Σε κλινική εμπειρία 25 ετών σε 3012 ασθενείς το μέλι προκάλεσε ταχεία και ικανοποιητική αισθητικά επούλωση στα 98% των περιπτώσεων.

Δεν δημιούργησε σε καμία περίπτωση ανθεκτικά στελέχη αντίθετα με τα αντιβιοτικά.

Τέλος ως προς κόστος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί στοιχίζει λιγότερο και επουλώνει ταχύτερα από τους συμβατικούς τρόπους (η περιποίηση του τραύματος απαιτεί περισσότερο χρόνο από τους νοσηλευτές αλλά εν τέλει λόγω της ταχύτερης επούλωσης ο συνολικός χρόνος περιποίησης είναι μικρότερος).